Podstawowe wyposażenie kuchni – co powinno zawierać?

Pomieszczeniem, które uważane jest za serce każdego lokalu gastronomicznego, jest oczywiście kuchnia. Jej wyposażenie, które będzie zawierało dobrej jakości funkcjonalne urządzenia, a także wiele akcesoriów i przyborów, jest jedną ze składowych sukcesu w profesjonalnej gastronomii. Specjalistyczne zaopatrzenie kuchni sprawi, że praca w niej stanie się przyjemna i bardziej wydajna. Warto jednak pamiętać o tym, że ta część naszego lokalu gastronomicznego pochłonie najwięcej budżetu, dlatego należy dobrze zastanowić się nad tym, jakie urządzenie i dodatki będą nam potrzebne. Podczas dokonywania wyboru polecamy postawić na produkty od znanych i cenionych producentów, których profesjonalny asortyment jest sprzedawany na całym świecie.

Taboret gastronomiczny – wolnostojące urządzenie do lokali o dużym zapotrzebowaniu

Urządzenie, jakim jest taboret gastronomiczny, to bardzo dobre rozwiązanie dla miejsc, w których zapotrzebowanie na jedzenie jest bardzo duże np. w stołówkach, dużych restauracjach, hotelach, zakładach karnych, kantynach wojskowych czy jadłodajniach. Tego typu lokale gastronomiczne potrzebują ogromnych garnków, których nie można umieścić na standardowej kuchence, ponieważ nie zmieszczą się oraz ciężko będzie je stamtąd zdjąć.

Taboret gastronomiczny powstał z myślą o takim problemie! Większość z nich znajduje się na wysokości ok. 400 mm, dlatego podnoszenie ciężkich garnków nie będzie stanowiło zagrożenia w postaci uszkodzenia pleców. Produkty są dostępne w kilku wersjach: elektrycznej, gazowej, indukcyjnej oraz elektryczno-gazowej. Taboret gastronomiczny stanowi tańszy zamiennik kotła warzelnego, który sprawdzi się tam, gdzie należy przygotować dużą ilość płynów, zup czy wody. Jedynym jego minusem jest to, że nie jest on tak wygodny jak kocioł, ponieważ zawsze trzeba położyć na płycie grzewczej odpowiednie naczynie (rondel, garnek lub patelnię).

Jakie kotły gastronomiczne będą najlepsze?

Kotły gastronomiczne, nazywane również kotłami warzelnymi, to podstawowy element każdej profesjonalnej kuchni, która przygotowuje większe ilości posiłków dla swoich klientów. Bardzo często można je spotkać w barach, stołówkach, firmach cateringowych, dużych restauracjach czy jadłodajniach. Kotły gastronomiczne są dostępne w wielu rozmiarach i pojemnościach, co zdecydowanie ułatwi wybór tych idealnie pasujących do Twoich potrzeb i wymagań. Zastosowanie tego typu urządzeń jest znaczącym usprawnieniem pracy każdego kucharza oraz jego personelu pomocniczego.

Kotły gastronomiczne najczęściej są wykonane ze stali nierdzewnej lub ze stali chromowo-niklowej. Te materiały gwarantują bezpieczeństwo, odporność na uszkodzenia mechaniczne i korozję, a także wydajność. Dzięki ich funkcjonalności i szerokiej gamie dostępnych produktów idealnie dopasują się do wielkości kuchni, w której mają stanąć. Odpowiednie materiały zapewniają użytkowanie ich przez wiele, wiele lat.

Okap gastronomiczny – obowiązkowy element każdej profesjonalnej kuchni!

Opary, które unoszą się w kuchni, osadzają się na każdej możliwej powierzchni i jest to oczywisty efekt uboczny we wszystkich lokalach gastronomicznych. Aby temu zapobiec, należy zamontować specjalistyczny okap gastronomiczny, który jest odpowiedzialny za wchłanianie i efektywne odprowadzanie zapachów i oparów powstających podczas gotowania potraw. Okapy gastronomiczne wymagają od nas regularnego i częstego czyszczenia i konserwacji, ponieważ tylko dzięki temu będą w pełni spełniać swoją funkcję. Do ich czyszczenia są polecane profesjonalne środki do odtłuszczania.

Warto zwrócić uwagę na to, czy tego typu produkty będą absolutnie bezpieczne dla zdrowia i życia osób pracujących w kuchni. Można je spotkać w postaci koncentratów, za pomocą których usuniemy tłuszcz także z blatów kuchennych, ścian i innych urządzeń gastronomicznych. Każdy okap gastronomiczny ma swoją wydajność, dlatego przy wyborze warto zwrócić uwagę na właśnie ten parametr.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + szesnaście =