W przypadku, kiedy nie lubimy kupować mięsa mielonego w marketach, paczkowanego w plastikowe pudełka, możemy zmielić je samodzielnie w domu. Oczywiście najłatwiej zrobić to poprzez mielenie maszyną, ale co począć w momencie, gdy jej nie posiadamy? Jak zmielić mięso bez maszynki do mięsa? Okazuje się, że jest kilka sprawdzonych sposobów na mielenie mięsa bez maszynki do mięsa, a dzięki nim możemy wykonać swoje ulubione potrawy od A do Z samodzielnie.
Mielone mięso w polskiej kuchni
Mięso mielone jest znane w Polsce nie od dziś. Każdy chyba zna tradycyjne polskie mielone? Z czego jak nie właśnie z mięsa mielonego są wykonywane. Mięso mielone jest używane do wielu potraw w Polsce, również zaczerpniętych z innych krajów, takich jak na przykład Włochy, do znanego każdemu spaghetti. Mięso mielone jest sekretem wielu polskich dań, a najbardziej słynny jest chyba kotlet. Mięso w kotlecie mielonym nie powinno być całkowicie chude.
Najlepiej pomieszać je z mięsem tłustym. Kotlety mielone wówczas są miękkie i soczyste. Mięso mielone, które kupujemy w sklepach powinno być zawsze świeże, oznaką starego mięsa mielonego jest jego sina barwa, ale również perłowa poświata. Dlatego też, czasem bywa tak, że trafimy na przeterminowane mięsa, dlatego warto zmielić je samodzielnie w domu. Tego typu kotlety z siekanego mięsa będą bardzo smaczne i można je podawać rodzinie, lub gościom podczas rodzinnego spotkania, w towarzystwie świeżych sałatek i ziemniaków. To chyba najbardziej tradycyjne polskie danie. Jak zmielić mięso bez maszynki?
Gdy mamy w kuchni wiele sprzętów, ale nie posiadamy jeszcze maszyny do rozdrabniania i spulchniania mięsa? Oto kilka sposobów, również na to, byśmy nie musieli rezygnować z ulubionych polskich potraw z udziałem mielonej wieprzowiny, mielonej wołowiny czy mięsa z drobiu.
Mielenie mięsa bez maszynki: mielenie blenderem
Czy blenderem, można zmielić mięso? Oczywiście! Pierwszym najłatwiejszym i najbardziej popularnym sposobem na mielenie mięsa mielonego bez maszynki, jest mielenie blenderem. Tak! To możliwe. Blender w kuchni jest bardzo pomocnym urządzeniem. Nie tylko do rozdrobnienia owoców czy warzyw w koktajlu, ale również do przygotowania potraw mięsnych. Sprawdzi się w tej czynności zarówno blender z pojemnikiem, jak i ręczny.
Blender ręczny będzie idealny, jeśli będziemy chcieli przygotować pyszny, puszysty pasztet. Masa zmielona blenderem wraz z przyprawami, będzie gładka i pulchna. Jeśli natomiast nie wiemy, jak zrobić mięso na burgery wołowe, to możemy użyć blendera kielichowego, który ma większą moc i z pewnością poradzi sobie również z rozdrobnieniem wołowiny. Ponad to do blendera z pojemnikiem możemy dodawać stopniowo przyprawy, jajko, bułkę i przygotować kotlety mielone.
Mielenie mięsa bez maszynki: siekanie nożem
Jeśli zastanawiamy się, czym zastąpić blender? To odpowiedzią jest nóż. Siekanie mięsa nożem, to chyba najprostsze i najbardziej dostępne dla każdego rozdrabnianie mięsa. Rozdrabnianie mięsa za pomocą noża jest idealne do przygotowywania farszu na pierogi. Mięso po potraktowaniu je nożem jest soczyste, nie traci smaku, jest delikatne i ma prawdziwie mięsny smak. Jest to idealny sposób, gdy chcemy przygotować tatara.
Maszynka wcale nie jest tu potrzebna. A mięso poszatkowane nożem, jest o wiele lepsze niż ulepek paczkowany w folii w sklepie. Oczywiście do przygotowania takiego mięsa potrzebny jest ostry nóż. Idealnie sprawdzi się tutaj chef’s knife, który ma zaokrągloną końcówkę, co pozwala na wygodne i szybkie siekanie.
Mielenie mięsa bez maszynki: mielenie mięsa na tarce
O ile nasza tarka do warzyw jest ostra, to z jej pomocą również możemy zmielić mięso. Nie będzie ono idealnie poszatkowane, dlatego warto je dodatkowo posiekać nożem. Konsystencja mięsa, może być grudkowata, dlatego należy je jeszcze dodatkowo posiekać, aby było miękkie. Ponad to, jeśli kawałki mięsa wydają nam się nadal zbyt duże, możemy wrzucić je blendera.
Mielenie mięsa bez maszynki: siekacz do ziół
Siekaczka do ziół, to również przyrząd, który może się znajdować w naszej kuchni, nie jest maszynka do mielenia mięsa, a może się przysłużyć do jego rozdrobnienia. To prosty sprzęt kuchenny o wielu możliwościach. Siekanie mięsa za pomocą siekaczki do ziół jest bardzo proste. Można dodatkowo do mięsa od razu dodać odpowiednie zioła i przyprawy, by było aromatyczne i smaczne.
Propozycje potraw z mięsa mielonego
Istnieje wiele pysznych dań z mięsa mielonego. Nie muszą to być oczywiście tylko kotlety mielone, czy spaghetti, choć to również smaczne i najbardziej popularne dania. Wiemy już jak zmielić mięso bez maszynki, ale teraz należy pomyśleć o różnych przepisach. Możemy również kupić mięso mielone gotowe w sklepie lub wykonać mielenie mięsa w termomixie, ale najlepsze będzie wykonanie pysznych dań samodzielnie od początku do końca. Oto kilka najbardziej popularnych dań z wykorzystaniem mięsa mielonego:
- chili con carne – jest to tradycyjna potrawa kuchni teksańskiej, jest to pikantny sos podawany z ryżem lub w tortilli. Składnikami jest siekane mięso, pomidory, fasola czerwona, cebula i czosnek.
- Kiełbasa – już wiemy, jak zmielić mięso na kiełbasę, teraz należy dodać jeszcze kilka aromatycznych przypraw i wodę, a także wybrać odpowiednio wyczyszczony flak, następnie kiełbasę można uwędzić, lub ugotować.
- Burgery wołowe – burgery wołowe w pysznej świeżej bułce z sosami, chrupiącą sałatą i pomidorem, to tradycyjne amerykańskie danie, które możemy wykonać w swoim domu. Jak zmielić mięso na burgery, już wiemy. Teraz należy jedynie mięso uformować i usmażyć w odpowiedniej temperaturze i włożyć do bułki.
- Pasztet – jest to potrawa znana nie tylko w Polsce. Wielu jest miłośników pasztetu. Wystarczy jedynie ugotować mięsa z warzywami, a następnie dowiedzieć się, jak zmielić gotowane mięso bez maszynki i przystąpić do pieczenia.
Podsumowując, jesteśmy w stanie przygotować i rozdrobnić mięso mielone bez użycia maszynki. Co prawda wymaga to więcej pracy i więcej sił, ale smak mięsa mielonego będzie idealny.
Ja zawsze miele mięso blenderem, polecam 😀
Blender daje radę ale nie mieli idealnie 🙁