Niebanalne babki wielkanocne – jak urozmaicić świąteczny klasyk?

Babka wielkanocna to obowiązkowy deser na świątecznym stole. Dawniej wierzono, że ta dobrze przygotowana jest potwierdzeniem zdolności kulinarnych gospodyni. Na szczęście obecnie nikt nie ocenia umiejętności piekarniczych. Ważniejsze jest to, by móc się po prostu delektować pysznym deserem. Mimo to zastanawiasz się, jak urozmaicić przepis na babkę, aby zaskoczyć swoich gości? Mamy kilka pomysłów!

Babka pieguska — tradycyjny wypiek z makiem

Mak gości na stole w każde święta. Nic dziwnego. Czarne ziarenka są łatwe do przechowywania zimą, a do tego są pyszne. To sprawiło, że dawniej gospodynie chętnie z niego korzystały. Tradycja podawania maku przetrwała do dziś. W święta wielkanocne warto go użyć do zrobienia babki pieguski.

Składniki na babkę pieguskę

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g maku,
  • 300 g miękkiego masła,
  • 5 jajek,
  • 100 ml mleka,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego.

Przygotowanie babki pieguski

Ustaw piekarnik na 180°C, tryb „góra-dół”. Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką lub bułką tartą. Nadmiar wysyp.

Mąki i proszek do pieczenia przesiej do naczynia i odstaw na bok. Masło włóż do nowej miski i dodaj do niego cukier. Utrzyj całość na kremową masę. Po kilku minutach dodaj do masy jajka, cały czas miksując.

Gdy ciasto będzie lekkie i puszyste, dosyp mąki oraz wlej mleko. Dokładnie wymieszaj składniki, aby nie było widać surowego proszku. Dodaj mak oraz aromat migdałowy.

Kiedy ciasto będzie gotowe, przelej je do formy i delikatnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy babka się upiekła. Jeśli nie ma śladów surowego ciasta, wyjmij deser.

Poczekaj ok. 10 minut, odwróć wypiek i przełóż na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Babka wielkanocna z jabłkami — soczysty deser idealny na święta

Zazwyczaj babka jest podawana bez nadzienia. Dlatego jeśli chcesz zaskoczyć gości, przygotuj ją w wersji z jabłkami!

Składniki na babkę z jabłkami

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 2 jajka rozmiar L,
  • 90 ml oleju,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jabłka,
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu.

Przygotowanie babki z jabłkami

Włącz piekarnik i ustaw 180°C, tryb „góra-dół”. Formę na babkę wysmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą. Dzięki temu po upieczeniu ciasto ładnie „odejdzie” od blaszki.

Umyj i obierz jabłka. Następnie pokrój każde z nich na 8 części, a te podziel na małe plasterki.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i opcjonalnie cynamonem.

Do osobnego naczynia włóż jajka i cukier. Zmiksuj je na puszystą, jasną masę (to może potrwać nawet 10 minut!). Gdy będzie gotowa, cienką strużką zacznij wlewać do niej olej. Pamiętaj, żeby cały czas miksować ciasto. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj, żeby nie było widać surowej mąki. Na koniec dodaj owoce i delikatnie wymieszaj całość.

Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz babkę przez ok. 40-45 minut. Po tym czasie włóż do środka patyczek i sprawdź, czy deser jest upieczony w środku. Jeśli nie ma śladów surowego ciasta, wyciągnij babkę z piekarnika. Przed wyciągnięciem jej z formy poczekaj ok. 10 minut. Następnie odwróć deser i przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Wypróbuj niebanalne pomysły na babkę i zaskocz swoich gości w te święta! Postaw na najlepsze Przepisy Wielkanocne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + osiemnaście =