Jakie są korzyści ze stosowania zmywarek przemysłowych?

Nie da się sprawnie prowadzić działalności gastronomicznej bez szybkiego dostępu do czystych naczyń. Ręczne mycie powoli przechodzi do przeszłości, bo większość lokali woli korzystać ze zmywarek przemysłowych, które są o wiele bardziej wydajne od fizycznych pracowników. Czy jednak rzeczywiście w każdym przypadku ten zakup jest uzasadniony?

Czy zwykła zmywarka nie wystarczy?

Do zakupu zmywarki przemysłowej zniechęcić może jej wysoka cena, jako że dobrej jakości sprzęt kosztuje przynajmniej kilkanaście tysięcy złotych lub nawet więcej. Z kolei domową zmywarkę można mieć już za nieco ponad tysiąc złotych, różnica jest więc kolosalna. Wystarczy jednak porównać oba te sprzęty by zrozumieć, skąd biorą się owe rozbieżności z cenach – domowa zmywarka po prostu nie nadaje się do komercyjnego zastosowania.

W lokalu gastronomicznym naczynia często myje się na okrągło, a domowe AGD nie jest przystosowane do tak intensywnej pracy w trybie ciągłym. Dla zmywarki przemysłowej nie jest to żadnym problemem, bo może ona myć naczynia przez kilka godzin bez przerwy, zawsze z tym samym rezultatem i bez ryzyka, że kolejny cykl spowoduje przegrzanie maszyny. Druga rzecz, że przemysłowa zmywarka myje naczynia znacznie krócej niż sprzęt domowy – jeden cykl zwykle nie przekracza kilku minut.

Jakie naczynia da się umyć w zmywarce przemysłowej?

Profesjonalna zmywarka gastronomiczna od Winterhalter umyje każdy rodzaj naczyń. Na rynku dostępne są modele wyspecjalizowane, przeznaczone do mycia konkretnego rodzaju naczyń, na przykład garnków i akcesoriów kuchennych albo tylko do szkła, jak również zmywarki uniwersalne, które umyją wszystko, jeśli tylko nastawi się odpowiedni program. Nazwa „uniwersalna” może być jednak w tym przypadku nieco myląca, bo choć taki model poradzi sobie i z przypaloną patelnią, i ze szklankami do napojów, to umieszczanie w koszu szkła tuż po tym, jak umyło się tłuste naczynia, nie jest najlepszym pomysłem – urządzenie trzeba wtedy zaprogramować na nowo i wymienić całą wodę, a to podnosi koszty eksploatacji.

Jak zatem zapewnić sobie czystość wszystkich naczyń? Dobrym rozwiązaniem będzie zakup albo wynajem dwóch zmywarek. Niekoniecznie musi to wyjść dużo drożej, jeśli odpowiednio dopasuje się modele zmywarek, a dzięki opcji najmu dodatkowy sprzęt można mieć już za kilkaset złotych miesięcznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

dwa × 4 =