Cukrzyca – wspomaganie leczenia i profilaktyka z wykorzystaniem cordycepsu

Czytelniku! pamiętaj, że wszystkie informacje i porady zawarte na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji z fachowcem/lekarzem. Stosowanie treści zawartych na naszym blogu w praktyce każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.

Cordyceps to grzyb wykorzystywany w ziołolecznictwie Tradycyjnej Chińskiej Medycyny. Unikalną cechą cordycepsu jest fakt, że występuje wyłącznie w jednym miejscu na świecie – na Wyżynie Tybetańskiej.

Jego naturalne owocniki osiągają na światowych rynkach zawrotne ceny nawet do kilkudziesięciu tysięcy euro za kilogram. Jednak dzięki współczesnej technologii cordyceps można również uprawiać w anamorficznych grzybniach hodowanych w odpowiednio przygotowanych bioreaktorach, bez utraty cennych właściwości. Jego działaniem powinny w szczególności zainteresować się osoby chorujące na cukrzycę, a także te będące w grupie zwiększonego zachorowania na nią.

Działanie hipoglikemiczne cordycepsu

Przeprowadzone badania dowodzą niezbicie, że cordyceps sinensis, a właściwie jego substancja aktywna pomaga regulować poziom glukozy we krwi w procesie zwiększenia wrażliwości na insulinę i aktywowanie enzymów heksokinazy i glukokinazy. Heksokinaza występuje w komórkach przewodu pokarmowego a glukokinaza wyłącznie w wątrobie. Oba te enzymy wpływają na proces metabolizmu węglowodanów, przy czym heksokinaza ma wysokie powinowactwo do glukozy. Badania przeprowadzone na zwierzętach wskazują, że cordyceps sinensis znacząco obniża poziom glukozy we krwi i daje podobne efekty lecznicze, jak farmaceutyki. Identyczny efekt leczniczy, jak w przypadku grupy stosującej leki uzyskano u 95% uczestniczących w grupie z cordycepsem. Niektórzy autorzy uważają, że substancje aktywne, które posada cordyceps mogą być w przyszłości wykorzystywane w tradycyjnej medycynie i leczeniu cukrzycy.

Profilaktyka cukrzycy

Cukrzyca uważana jest obecnie za jedną z chorób cywilizacyjnych. Chorują na nią coraz młodsi ludzie mimo, że profilaktyka nie wydaje się być specjalnie uciążliwa. Wymaga ona dbania o aktywność fizyczną, odpowiednią dietę oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała. Stosowanie suplementu diety w postaci cordycepsu jest uzupełnieniem pozostałych zaleceń. Działanie substancji aktywnych sprawia, że poziom glukozy we krwi utrzymany jest na prawidłowym poziomie.

W jakiej postaci spożywać cordyceps?

Cordyceps występuje w różnych postaciach. Wygodną formą jest płyn  Fohow Sanbao Oral Liquid, który nie tylko zawiera dobroczynny dla naszego zdrowia cordyceps, ale również aktywne wyciągi z lakownicy lśniącej, twardziaka jadalnego i pędów bambusa. Ta unikalna kompozycja firmy Fohow jest doskonałym wsparciem w leczeniu i profilaktyce cukrzycy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

szesnaście − pięć =