Chemex – co warto wiedzieć o tym urządzeniu do parzenia kawy?

Jesteś miłośnikiem alternatywnych metod parzenia kawy? Szukasz sposobu na uzyskanie aromatycznego pobudzającego napoju i zależy Ci nie tylko na zadowalającym efekcie smakowym, ale także wyjątkowym rytuale parzenia? Poznaj Chemex i sprawdź, czym dokładnie jest to urządzenie.

Co to jest Chemex?

Chemex to urządzenie, które pozwala na alternatywne przyrządzenie kawy metodą przelewową. Jego pochodzenie zawdzięcza się niemieckiemu chemikowi i wynalazcy, jakim był Peter Schlumbohm. Wyglądem Chemex przypomina karafkę. Posiada dość nietypowy kształt klepsydry, zwężany w połowie. Cechą charakterystyczną przyrządu do parzenia kawy jest specjalna otoczka, która służy do trzymania szkła. Zawiązana jest ona specjalnym sznurkiem, który pełni znak rozpoznawczy kolby, jaką jest Chemex. Obecnie przyrządzanie kawy za pomocą urządzenia, jakim jest Chemex, uznawane jest za metodę alternatywną. Wymaga ona bowiem nieco więcej nakładu pracy, czasu, a także znacznie więcej cierpliwości niż innowacyjne urządzenia, jakimi są ekspresy ciśnieniowe. Do przygotowania pobudzającej esencji za pomocą kolby potrzebne są dodatkowe urządzenia i akcesoria. Wśród nich wymienia się:

  • filtry papierowe,
  • młynek do mielenia ziaren kawy,
  • specjalny czajnik z wąską rurką.

Chcąc przygotowywać alternatywną kawę za pomocą Chemexa, należy wybierać wyłącznie sprawdzone, wysokiej jakości akcesoria. Można je między innymi znaleźć w sklepie internetowym Cafe Silesia, gdzie produkty sprawdzane są wyłącznie od cenionych na całym świecie producentów.

Chemex – jak parzyć w nim kawę?

Istotną kwestią podczas parzenia kawy za pomocą Chemexa jest nie tylko rodzaj wykorzystywanego narzędzia, ale również sposób wykonywania poszczególnych czynności na każdym etapie przyrządzania napoju. Aby prawidłowo przygotować aromatyczną esencję, należy dokładnie wyparzyć naczynie. Filtr należy przelać gorącą wodą, a następnie umieścić na wierzchu szklanego naczynia. Całość należy jeszcze raz zwilżyć spokojnym strumieniem z dzbanuszka. Służy to wypłukaniu papierowego smaku filtra. Wodę należy wylać z Chemexa. Po tych czynnościach można przejść do parzenia kawy. Do filtra umieszczonego w naczyniu należy wsypać świeżo zmieloną kawę, którą delikatnym strumieniem należy zalewać, wykonując lekki okrężny ruch. Całość należy delikatnie zamieszać, tak by uzyskać pełniejszy smak naparu. Po przelaniu się wody należy wykonać tę czynność jeszcze raz. Po całkowitym przelaniu się esencji do naczynia filtr z pozostałością po zmielonych ziarnach należy wyrzucić. Naczyniem należy delikatnie zamieszać, a następnie przelać do filiżanki, tak aby cieszyć się aromatyczną kawą. Warto podkreślić, że napoje pobudzające uzyskiwane metodą przelewową smakują najlepiej bez dodatku mleka czy cukru.

Jaką kawę wybrać do alternatywnego parzenia kawy?

Ze względu na to, że Chemex jest naczyniem szklanym, nie powoduje on zmiany smaku kawy. Warto podkreślić, że chcąc uzyskać wysokiej jakości napój, należy korzystać nie tylko z solidnego urządzenia, ale również cenionej i dobrej kawy. Aby uzyskiwana esencja miała możliwie najlepszy smak, substancję wykorzystywaną do parzenia warto zmielić tuż przed jej zaparzeniem. Najlepiej sprawdza się więc kawa ziarnista, która zachowuje smak i aromat znacznie dłużej niż produkty mielone. W zależności od preferencji smakowych można zdecydować się na wykończenie kwaskowa lub bardziej słodkie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem − 5 =