Sztućce i zastawa na co dzień i od święta – nakrycie podstawowe dla trzydaniowego obiadu

Sztućce i na co dzień potrafią sprawić problem, kiedy więc zbliżają się święta, z pewnością wyciągniesz swoją najlepszą zastawę – dobrze byłoby, abyś ją odpowiednio ułożył. Czy wiesz, co powinno znaleźć się pośród sztućców i zastawy na co dzień oraz od święta? Przeczytaj ten krótki artykuł, a poradzisz sobie z pewnością.

Co powinno się znaleźć z zastawy stołowej na stole?

W dobie internetu problem z ustawieniem zastawy stołowej nie jest już tak duży, wystarczy znaleźć odpowiedni artykuł i problem z głowy. Stół europejski raczej nie powinien cię niczym zaskoczyć, w zastawie powinny się znaleźć:

  • talerze płytkie;
  • talerze głębokie;
  • talerze na przystawki;
  • szklanki;
  • filiżanki;
  • kieliszki;
  • talerzyki deserowe;
  • no i oczywiście sztućce.

Do serwowania potraw zaś potrzebne będą:

  • dzbanki;
  • półmiski;
  • wazy;
  • miski;
  • sosjerki;
  • solniczki, pieprzniczki oraz inne przyprawy.

Oczywiście tyczy się to kuchni europejskiej, jeśli więc będziesz serwować kuchnię chińską, koniecznie zapoznaj się z zasadami tam panującymi.

Podstawowe nakrycie dla trzydaniowego obiadu

Jeśli chcesz serwować swoim gościom obiad trzydaniowy, musisz sprawić, aby na stole pośród sztućców się pojawił:

  • nóż;
  • widelec do dania głównego;
  • łyżka do zupy;
  • widelczyk;
  • łyżka deserowa;

oraz

  • kielich do wody;
  • kieliszek do wina;
  • serwetka lub serweta.

Ułożenie sztućców zacznij od noża, który powinien znaleźć się po prawej stronie, a ostrze powinno być skierowane w lewo. Widelec należy położyć po lewej stronie wypukłością do dołu, pomiędzy nimi oczywiście talerz z daniem głównym oraz głęboki talerz.

Łyżka do zupy powinna leżeć koło noża, po jego zewnętrznej stronie. Jeśli nie masz konkretnego zestawu sztućców warto zerknąć w ofertę sklepu mytable.shop, może jeszcze zdążysz kupić. Miejsce widelczyka i łyżeczki deserowej znajduje się nad talerzem, trzon łyżeczki musi leżeć po prawej stronie, natomiast trzon widelczyka powinien znaleźć się po lewej stronie. Na koniec ustaw kieliszek, którego miejsce jest po prawej stronie w linii nakrycia deserowego, a nad nim szklanka lub kielich na wodę.

Jeśli masz zamiar serwować wino białe i czerwone, pierwszy powinien stać kieliszek do wina białego, kolejny do czerwonego, a na końcu woda.

Jak widać, nie jest to aż tak skomplikowane, każdy przy odrobinie pomocy poradzi sobie z ułożeniem zastawy. Warto też, póki jeszcze czas sprawdzić, czy czegoś w niej nie brakuje. Zawsze można dokonać szybkiego zakupu w sklepie mytable.shop, gdzie znajdziecie gustowne i eleganckie sztućce oraz piękną ceramikę, pochodzącą z rodzinnych manufaktur. Oferowane sztućce i noże powstają w Portugalii, a ceramika w Polsce – są to produkty najwyższej jakości!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

cztery + czternaście =